Nyárádra forogva

Hosszas tervezgetés, szervezés, sikeresen beadott pályázatok, támogatások elnyerése után a Paksi Szarkaláb Néptánc Egyesület június 15. és június 22. között Erdélybe, Székelyföldre utazott, egy 7 napos tanulmányútra, tánctáborba.
Kiutazásunk során megtekintettük Nagyvárad, majd Kolozsvár nevezetességeit.
A Nyárád folyó középső folyása mentén, Nyárádszentlászlón, a Pásztortűz Panzióban volt a szállásunk nagyon szép környezetben, kényelmes faházakban.Családias ellátásban volt részünk, a tájegységre jellemző helyi Az első 4 napot tánctanulással töltöttük. A tánctáborban Puskás Árpádtól és Bende Szendétől a Bekecs Néptáncegyüttes táncosaitól Nyárád menti táncokat  tanultunk: Nyárádselyei  és Nyárádmagyarósi lépéseket, motívumokat.                  Oktatóink külön figyelmet fordítottak a táncok stilus elemeire, Az utolsó oktatási napon, éjszakába nyúlóan egy élő zenekaros A fárasztó próbák után a délutáni órákban a Nyárádmenti tájakkal, településekkel, emberekkel ismerkedtünk. A gazdag program része volt Parajd, Szováta, Marosvásárhely, Segesvár nevezetségeinek megtekintése,  Fehéregyházán a Petőfi múzeum felkeresése.

A Görgényi hegyek lábánál, Vármezőn néhány órás természetjárást is be tudtunk iktatni a programunkba.
Az utolsó napon Tordára kirándultunk, ahol meglátogattuk a sóbányát, bejártuk a Tordai hasadékot, végül megcsodáltuk a Székely kő és az Ordaskő között megbújó kis falut, Torockót.
Hazautunk közben megtekintettük Vajdahunyad várát, távolról a Déva várát, majd megemlékeztünk a 13 Aradi vértanú kivégzésének emlékművénél.
A tábor hangulatát beárnyékolta egy tragikus esemény: táncostársunk, barátunk Aggod Zoli hirtelen halála. Zoli – aki egyesületünk legidősebb, nyugdíjas korú tagja volt – a Parajdi kirándulás alatt lett rosszul, életét az orvosi beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni, infarktust kapott.
Egyesületünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alap  2018. évi forrásából pályázaton nyert összegből, A Paksi Atomerőmű ZRt-től, Paks Város önkormányzatától, valamint a Lavina Kft-től kapott támogatások segítségével tudta megszervezni ezt  az élményekben gazdag utazást.